ЗатвориПолитика за „колачиња“ и приватност

Оваа веб-страна користи „колачиња“. За да дознаете повеќе, кликнете тука. За да ја отстраните оваа порака и да се согласите со користењето на „колачињата“ кликнете „Х“.

Сподели:
Основач

Роден е во Анкара во 1901 г. Учел во средното училиште во Анкара. Својот деловен живот го започнал во 1917 г.

Во 1926 г., ја презел фирмата на татко му и ја регистрирал како „Koçzade Ahmet Vehbi“ во Трговската комора во Анкара. Работејќи со трговија од една страна, тој станал и застапник на странски компании како што се Форд и Стандардно масло во Турција со што го проширил делокругот на работата. Подоцна, склучувал и договори за работата.

Во 1938 г, тој го презел првиот чекор кон институализација и ја основал компанијата Koç Ticaret A.Ş. во Истанбул.

По преговорите со компанијата General electric во 1948 г. да основаат фабрика за електрични светилки во Турција, тој стапил во здружена инвестиција и фабриката започнала со производство во 1952 г. Сметајќи ја добротворната работа како општествена одговорност, Коч ги направил првите обиди на општествено поле со институциите како студентскиот дом Vehbi Koç (1946), банката Vehbi Koç Eye при универзитетот во Анкара, факултетот за медицина (1963), институтот за кардиологија при универзитетот во Истанбул, факултетот за медицина (1964), Турската фондација за образование (1967) и студентскиот дом METU Vehbi Koç (1968).

Коч ги направил клучните чекори во индустријата во 1950-тите и инвестирал во локалната индустрија што може да ги замени увезените стоки. Реализирал локално производство на многу стоки од областа на автомобилската индустрија, но и бела техника, радијатори, електронски уреди, текстил, спорт и слично.

Во 1955 г., тој ја основал Arçelik, најголемата приватна компанија од областа на индустријата во Турција, а Türk Demir Döküm се основаше во 1954 г. Otosan, првата основата компанија во автомобилската индустрија во Турција започна со производство во 1959 г. Во 1962 г. се основаше Aygaz. Потоа започнал уште многу други работи и индустрии.

Бидејќи бројот на индустриските гранки постепено се зголемувал и верувајќи дека приватните компании може да преживеат само со институционализација, Вехби Коч ја основал акционерската корпорација Koç Holding во 1963 којашто била и првата акционерска корпорација во Турција со цел да ги управува сите од еден центар и да обезбедува најдобар извор на сировини за сите нив. По основањето на корпорацијата, основањето на нови компании следело едно по друго. Анадол, првиот автомобил од домашно производство во Турција, бил пуштен во продажба во 1966 г.

Имајќи намера да инвестира во земјоделскиот сектор, Вехби Коч долго ги истражувал можностите во овој сектор. Во 1967 г. ја основал фабриката за доматно пире TAT, компанија којашто претставувала пионер во земјоделскиот потенцијал на Турција за увоз преку моделот за земјоделски стопанства под договор.